WSKAZANIA

Kiedy stosować dietę:

1. Dla osób zdrowych w celach profilaktycznych.
2. Dla osób cierpiących na przewlekłe choroby cywilizacyjne:

  • nadwaga
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • wysoki cholesterol
  • nowotwory
  • choroby przewodu pokarmowego
  • miażdżyca
  • alergie
  • astma
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • kamica nerkowa
  • skaza moczanowa
  • otyłość
  • zaparcia
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • nerwica
  • łuszczyca
  • parodontoza
  • zaćma
  • nieżyt jelit
  • stłuszczenie wątroby
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • w celu ustąpienia objawów chorobowych.

KURACJA

Na czym polega:

  • Chcąc przywrócić zdrowie należy w pierwszym etapie zastosować kilkutygodniową kurację „oczyszczającą”. Może to być dieta warzywno – owocowa. W drugim etapie powinno się wprowadzić zdrowe żywienie, oparte na pełnym ziarnie zbóż, na roślinach strączkowych, warzywach i owocach (tzw. dieta makrobiotyczna).
    W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie, jak:
    korzeniowe, liściaste, kapustne, cebulowe; z dyniowatych: ogórki – zwłaszcza kiszone, kabaczki; z psiankowatych – pomidory i paprykę (bez ziemniaków), a z owoców: jabłka, grapefruity , cytryny, a także czosnek i chrzan.

Jaki jest mechanizm leczniczy terapii głodówkowych lub półgłodówkowych?

  • Nie otrzymując pokarmu z zewnątrz, organizm dla utrzymania homeostazy (koniecznego dla życia składu krwi) czerpie potrzebne do tego materiały z własnych tkanek, wdrażając wewnętrzne (endogenne) żywienie, które odbywa się ściśle wg hieriarchii ważności. W pierwszym rzędzie zostają więc zużywane różne zapasy, złogi, zestarzałe ogniska chorobowe, komórki zwyrodniałe i chore. W dalszych etapach te potrzebne materiały czerpane są rówież z własnych narządów, głównie z mięśni. Im ważniejszy narząd, tym bardziej jest oszczędzany. Wraz ze zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych, zdrowych komórek, co wiąże się z odmłodzeniem organizmu.

Główną przyczyną chorób cywilizacyjnych są:

  • niewłaściwy sposób żywienia i stylu życia
  • gorsza jakość pożywienia na skutek masowej produkcji i stosowania środków konserwujących, barwiących, aromatyzujących, chemicznych dodatków, pasteryzacji, rafinacji itp.
  • siedzący tryb życia, brak ruchu, otyłość
  • stres
  • palenie tytoniu i nadmierne picie alkoholu
  • nadużywanie leków i narkotyków
  • zanieczyszczenie środowiska naturalnego

 

 

 

UWAGA – PRZECIWWSKAZANIA

Kiedy nie stosować diety:

  • niedoczynność nadnerczy
  • nadczynność tarczycy
  • zaawansowana niewydolność serca, nerek i wątroby
  • ostra porfiria
  • depresja
  • wyniszczenie organizmu
  • ciąża i okres karmienia
  • dzieci i młodzież przed okresem dojrzewania